Located in Harbin’s Qunli New District, China, Sooyou is a new beauty salon designed by AD Architecture that targets mainly female clientele. The entrance wall echoes the arcs of the architecture with its curved shape, creates a unique perspective to look inside, and indicates a sense of mystery in the space.

The design firm AD Architecture drew inspiration from the constant fission of cells in human body, and translated it into spatial structures via geometric shapes and basic lines. The “fission” of structures creates rich experiences along the circulations while also providing privacy. The spatial design is aimed at evoking certain underlying body memories of people.   

 

 

In the space, straight lines and curves are combined to outline large geometric blocks, and the cool concrete generates dramatic visual effects. Lines stretch and interweave, indicating the fluidity of human cells. As the customers slowly move within the space, the contrast of the static and dynamic will become more apparent. 

 Sooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD Architecture

The spatial layout takes into account SOOYOU’s reservation-based service system. The circulation links the product display area on the first floor, the VIP rooms on the second floor, with a product display area in between. The consulting area on the mezzanine is separated to ensure privacy for customers. It can be reached by an artistic staircase, which is separated from the elevator used for customers who have already made reservations, to embody the brand’s superior service system.   

 Sooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD Architecture

The overall space is dominated by dark hues, with the areas illuminated as spatial highlights. Shadows extend along the edges of light, leaving infinite room for imagination. The shift of brightness and darkness at different layers stimulates emotional liberation and offers calming and free experiences throughout the space. 

The austere texture of concrete embodies the brand’s concept that advocates health and closeness to nature, whilst contributing to produce an avant-garde aesthetic space with low cost. The black felt wall coverings visually stretch the space, and helps to generate a more tranquil and comfortable atmosphere with its sound-absorbing properties.

 Sooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD Architecture

Gray and black shades set the overall tone of the space, which is highlighted and enlivened by a red hue. The strong contrast of the colors generates dramatic tension in the space, leaves a deep impression on customers and guides them to explore the space.

The space is a harmonious unity of various opposite scenes. Beauty treatment is a process in which cells die and reborn, which echoes the struggle, transformation and liberation of our inner mind.

As people come in, their emotions will be evoked, and new spatial scenes, as well as memories, will be created. This is an artistic space, which features a contradictory system and balanced coordination. 

 Sooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD ArchitectureSooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD ArchitectureSooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD ArchitectureSooyou Beauty Salon, Harbin, China / AD Architecture

The post AD Architecture Designs A Dark-hued Beauty Salon In China Drawing Inspiration From Cells appeared first on urdesignmag.

©

You may also like