Beijing-based aoe architects has unveiled their proposal for a new-generation library within the Songdo International Business District in South Korea. Understanding the true nature of this library that it will not only be as a landmark in a city, the design imagines a rounded leaning building that blends interestingly with the urban surroundings and attracts visitors with its distinctive shape.

 Songdo International Library, South Korea / aoe architects

aoe architects carved out the spaces to create a reading hall (towards the south-facing natural view) and a community living hall (towards north facing city/community) for the citizens/visitors to gather and possibly to host events or exhibitions. It is hoped that this new-generation library would bring great reading/learning experiences to the public, and being a local venue for events, gatherings, exhibitions to happen at the same time.

 Songdo International Library, South Korea / aoe architects

The rounded form responds best to its surrounding context, it allows maximum access from different directions, minimized the impact on the neighboring kindergarten, and maximizing the open space for their citizens to gather. Moreover, based on accurate calculations by the designer, the building leans at an angle of 18.5° to the south to avoid direct sunlight in summer, and keep warm in winter, creating a bright, comfortable, and energy-saving space for reading and events.

 Songdo International Library, South Korea / aoe architects

A concrete core wall with a cantilever-truss system is used as the structural system. According to calculations by engineers, the reading hall uses only 4 diagonal structural columns for diagonal bracing, so that visitors enjoy the most extensive space for reading and viewing. After careful consideration, charred wood cladding and glass curtain were selected as the main materials for the façade. The combination of these two materials not only brings contrasts to visual appearances. It also adapts to the local context climatically, the charred wood is expected to last for 80 to 100 years, with minimum maintenance needed.

Songdo International Library, South Korea / aoe architects

The interior organizations of the library are main the Living Hall (North facing), which connects the outdoor public space, events, gathering, open lectures are expected to happen in this space, and the usage of the Auditorium, Community Classrooms are all accessible by the public even if the main library area is closed; and the General Reading Hall (South Facing), this cascading space is organized into multiple reading zones to encourage different learning activities for both individual and group users.

 Songdo International Library, South Korea / aoe architects

Sustainability considerations took place in the early concept stage as the building tilted to the south to avoid direct sunlight and reduce heat gain in summer and gain thermal energy in winter. This would create a comfortable reading space (South facing) and a bright community living hall (North facing) for events and exhibitions. Further sustainable and LEED design strategy helps the building with natural ventilation, low energy consumption, maximum recycled energy, and collections, it is becoming a truly self-sustaining architecture.

 Songdo International Library, South Korea / aoe architects

The value of the library as a place gradually weakens due to the impact of the Internet, but it plays an important role in the accumulation, sharing, and dissemination of knowledge. It is the home of interesting souls and the cultural repository of a city, with consideration to the social significance of civilization preservation. The comfortable reading spaces and multi-functional public space will reshape the value of the library as a place so that it serves as the cultural paradise for the citizens, and a cultural landmark where people like to visit. The building itself is a smart building “living” in the, and also a “future” library.

The post aoe Proposes Rounded Leaning Library for South Korea’s ‘Smart City’ Songdo appeared first on urdesignmag.

©

You may also like