EL EQUIPO CREATIVO designed offices optimized for both the employees and clients of Effective Communication in Barcelona, Spain.

The Swedish company Effective Communication approached EL EQUIPO CREATIVO with a clear wish: to offer their young Swedish team a new fun and fresh workspace in Barcelona; a place where they can both “work hard” and “party hard”, and which allows them to celebrate their “after-work” events and “Friday barbecues”, important activities of their corporate strategy.

From the beginning, EL EQUIPO CREATIVO understood that the design needed to speak about the city of Barcelona, since it was the main element of attraction for the Swedish staff moving to the company’s new headquarters. And more specifically a spontaneous and fresh Barcelona, full of colour and joy, which is the image that the city exports to northern Europe.

The main space of the headquarters is the large call-centre room, which requires very careful acoustics due to the type of work carried out there. EL EQUIPO CREATIVO used sound insulation elements as one of the leading design strategies. The result is a lively acoustic ceiling simulating beach towels with an explosion of bright colours and sailor stripes. The textured carpet flooring performs as the organic counterpoint to the ceiling. In different shades and grades of blue, the carpet simulates the seawater sweeping up on the beach.

The result is a dynamic space that generates an energetic and positive attitude among the staff, part of the company’s corporate philosophy.

The kitchen represents the alter-ego of the workspace. Strategically located next to the facade and directly connected to the terrace— the other principal protagonist of the offices— the kitchen is the place to socialize par excellence. The design in both spaces reflects the most playful and sporty beach aesthetic, offering different seating and socializing arrangements: intimate corners, more group-friendly surfboard tables, table games, pool and even a kiosk-bar for “after-work” parties every Friday.

Together with the meeting rooms and staff bathrooms, the primary access maintains the graphic strategy of beach inspiration, fresh and colourful. Metallic curtains with striped patterns, along with diagonally placed flooring and luminaires, help to create a casual and playful atmosphere intended to inspire a positive attitude. The bathrooms contain an extra surprise with the use of graphics of vintage sailor characters.

There is a secondary access to the administration and coordination area, with a more neutral aesthetic, culminating in the luxurious management office, a little whim of the partners. Because life also deserves an occasional whim, right.

One of the principal objectives of EL EQUIPO CREATIVO is to make the person who inhabits or visits its designs feel positively inspired by them. Through a design centred on the user experience, the company’s staff becomes the protagonist of the space itself, its activating element. The design strategy seeks to generate a rewarding work experience, active, optimistic, and, why not, fun! With this aim, the design introduces “play” as the counterpoint to the idea of “work”, as playing generates camaraderie among colleagues. The result could not be more favourable for the company: a highly productive, motivated team with a great sense of camaraderie.

Design: EL EQUIPO CREATIVO
Contractor: 4retail
Photography
: Adrià Goula














The post Effective Communication Offices – Barcelona appeared first on Office Snapshots.

©

You may also like