Blue ceramic and wood contrast with the roughness of the cement inside this concept restaurant recently designed by Nada in El Puig, a village 15 km north of Valencia. Culinary forerunners such as Noma have proven the power of unpretentious dining space in helping visitors to feel at ease and to keep their attention squarely on the food. Nada was given a similar brief by the owners of family-run Chinese restaurant IMood. They wanted a clear, open, modern and unpretentious place where the focus is on the gastronomy. A timeless and durable transformation of a former warehouse – all within a very limited budget.

 IMOOD Restaurant, El Puig, Valencia, Spain / Nada

With these premises, Nada team has created a peaceful restaurant, with few elements where materials dialogue in an harmonious contrast. The restaurant is projected as an open space with a large central bar, a cold kitchen visible from the dining room and a transition space between the street and the interior.

 IMOOD Restaurant, El Puig, Valencia, Spain / Nada

The materials are simple: cement, ceramic and wood. The open-plan space is maintained as a box with cement walls and floor. It maintains the past industrial look of the property. In the center of the open space a large cobalt blue ceramic bar emerges from the pavement. At the back of the room there is a cold kitchen covered entirely with the same ceramic tile. The effect perceived is similar to the sensation of being in a cave in the depths of the sea.

The walls have been finished in the original color of the cement and a block made from the same material that creates a truss. It reveals what is happening behind it sometimes. This is also a gesture to the typical Mediterranean architecture present in Valencia.

 IMOOD Restaurant, El Puig, Valencia, Spain / Nada

In the apparently rough box where the cobalt blue ceramic provides the color and brightness of the sea, the chosen furniture contrasts with its delicacy and softness. It also connects to the Asian personality of the restaurant by recalling contemporary Japanese architecture. Tables and chairs made of beech wood provide warmth and comfort to enjoy the gastronomy. 

IMOOD Restaurant, El Puig, Valencia, Spain / Nada

The lighting has been created by spotlight tracks that intentionally create circles of light halos on the walls, avoiding lamps that could reduce the flexibility of the space. However, the team led by Borja Hernández and Arcadi Martín has taken a further risk within the toilets.

 IMOOD Restaurant, El Puig, Valencia, Spain / Nada

Nada has created a gradient effect between blue and violet that is reflected in the white ceramics and is perceived from the dining room through the translucent industrial curtain made of PVC slats.

They have also paid special attention to the interior signage. Backlit signs have been designed to indicate the use of some spaces and to zone the space under the suggestive halo of light.

The post Nada Transforms Old Warehouse Into Chinese Restaurant With A Mediterranean Essence appeared first on urdesignmag.

©

You may also like