London studio Office S&M  used bright hues and recycled materials to renovate a Georgian townhouse in Islington, London. The Mo-tel House project involved remodeling the lower ground floor of a home owned by the founder of the online fashion rental service On Loan and her family.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The name Mo-tel House signifies the clients’ aspiration for their home — a joyful, bright and colourful escape from grey London. Alongside a brief to transform the previously damp, dark, and cramped area and bring it back into use, Office S&M was invited to create a space full of surprises and delight for each member of the family to enjoy.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The reimagined lower ground floor now features an open plan, dual aspect kitchen and dining space achieved by removing internal walls, and a further two bathrooms and utility space. More unusually, the architects have designed all the furniture and deployed color, mirrors and lighting to dramatic effect. The cooking and dining area incorporates plinths to climb, soft surfaces to nestle in, tiny spaces to crawl into. Tropical colors and tinted mirrors are used throughout to reflect and frame views, distorting scale and suggesting worlds beyond.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The client, Tamsin Chislett, is co-founder of Onloan, an online service based on lending fashion rather than consuming it. These ideas of borrowing and reuse were carried through in the project, with every material being borrowed, reused and reframed for a new purpose. Office S&M chose materials with a previous existence and a story to tell — surfaces made from melted, discarded milk bottles and chopping boards, to form shiny, luxurious marbled worktops in the WC, bathroom and utility room; green terrazzo for the kitchen is made from marble chips and offcuts; and light pendants from recycled brick grog.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The architects designed each piece of furniture to serve more than one function. A pink and blue bench with crested canopy acts as dining seating, cosy reading nook, storage, regal throne, and cabinet to display curiosities collected during the family’s travels. This allows each family member to find new uses for the furniture, and through this reinterpretation and multiplicity of uses, longevity is secured and waste is reduced.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The suite of robust furniture pieces, each designed to be as much a small piece of architecture as an item of furniture or a building in a city, creates a series of interconnected but distinct spaces. By playfully dividing the plan, the furniture and colours both separate and connect, framing views across the room and creating an architectural dialogue between its inhabitants and the characters.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

Peaks and arches create notional thresholds and a sense of enclosure to each of the spaces, as well as referencing the surrounding buildings and city. Countering the reduced sunlight to the lower ground floor, Office S&M designed the lighting to come from multiple directions to mimic the sun, so that different areas could be lit in varying ways, with the house owners in control of light levels and even able to remotely adjust light colours and tones to respond to the changing seasons and mood. Mirrors have also been used strategically to reflect light throughout the space and create elements of surprise.

 Mo-tel House, London, UK / Office S&M

The post Office S&M Uses Bright Hues and Recycled Materials to renovate Mo-tel House in London appeared first on urdesignmag.

©

You may also like