Designed by BIG-Bjarke Ingels Group  ‘The Smile’ is a mixed-use development in New York‘s Harlem neighborhood with a stainless-steel facade that recalls the “textured surface of the moon”. Named for its curved frontage, ‘The Smile’ which contains a nursing school at ground level and 223 residential apartments above has begun to welcome its first residents.

One-third of these residential units contain affordable housing units that strengthens and provides housing diversity within the neighborhood. East 126’s unique T-shaped footprint offers a diverse set of unit sizes and layout organizations, while also strengthening the connection relationship with the neighboring buildings. This southern cantilevered portion of the building appears to hover over the existing commercial building on 125th Street, creating a dynamic component in the evolving uptown streetscape.

 The Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels Group

Along 126th Street the building’s facade gently slopes inwards as it rises upwards, softening the hard linear street edge in an elegant gesture. This architectural move enables the building massing to comply with the city’s zoning envelope and at the same time enables the residential street to have more direct sunlight. The use of an interlocking checkerboard facade panel system allows for floor-to-ceiling windows in each unit, creating open views of the city for the tenants. Apartment units overlook East Harlem towards Central Park as well as northern views over the Harlem River and the Bronx.

 The Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels Group

The entrances are tiled with vibrant splashes of colored concrete that draw inspiration from the neighborhood’s murals and provides a unique, lively welcome into the building. The interior amenities for residents include a fitness center, media room, relaxation spas, social lounges, and workspace which overlooks a skylight-lit three-storey gallery. This interstitial space highlights the integration of the existing building brick facade and the new building’s exposed steel structure.   Rooftop amenities include whirlpool spas, a swimming pool and roof decks surrounded by a shaped landscape features that provide spaces for various types of social activities and gatherings.

 The Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels Group

While the exterior envelope is blackened textured metal panels the interior residential spaces are a neutral, minimal palette. Throughout the interiors, spaces consist of raw architectural materials of wood, exposed concrete structure and exposed steel trusses. The more public amenities spaces combine the languages of the exterior facade metal panel and colored tiles alongside the more neutral residential materials.

 The Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels GroupThe Smile, New York, USA / BIG-Bjarke Ingels Group

The post The Smile by BIG Architects in New York welcomes its first residents appeared first on urdesignmag.

©

You may also like