Text description provided by the architects.

Kakapo Creek is an early learning centre for up to 100 children in the heart of Mairangi Bay and is founded on the idea of Nga Hau E Wha, the four winds, being symbolic as a meeting place for people from all backgrounds.
This idea is embodied in the design of the building, forming it into a circular shape to create a central meeting space, with four main classrooms arranged around it.

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

The shape of the curve was derived from the shape of the stream which forms the site boundary on the northern side of the building and helps root the building in its place.
Further ideas of connection and meeting were explored throughout the design – the four classrooms are fully glazed onto the courtyard which then allows connection between inside and out, and between the rooms themselves.

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

This elegantly simple design is topped off by a timber glulam / ply roof canopy and green roof, further unifying the spaces beneath, and blending the building into its natural environment.
Other sustainable and well being features include:
• Natural ventilation is provided through the glazed doors and windows – carbon zero

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

• Heating and cooling is provided by electrical heat pump units hidden above the ceiling in bathrooms – cost effective to run and low carbon.
• Extensive landscaping around the building and on roof with native plants enhances biodiversity.
• Green roof reduces rainwater roof off by over 50% from roof.

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

All rainwater from roof is discharged to the ground below the building, where it is cleaned by bacteria in the soil and gravel filters and eventually filtered back to the stream.
• Day lighting maximized by extensive glazing so that artificial lighting is not required in daytime.
• Glazing low-e to reduce heat loss and roof and wall insulation well over building code minimum.

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

• All lighting LED low wattage, so low carbon.
• All services run under raised floor of building for easy access for maintenance or alteration / refurbishment.
• Materials from existing house recycled in playground finishes.
• Careful placement of building meant only 3 small trees needed to be removed – new landscaping has provided far more.

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

• Building design unique but adaptable – local residents thought it was a restaurant or bar not childcare, so building could easily be adapted in future if childcare not viable..

© Collingridge and Smith Architects

© Collingridge and Smith Architects

Kakapo Creek Children’s Garden, Mairangi Bay Gallery

The post Kakapo Creek Children’s Garden, Mairangi Bay // Collingridge and Smith Architects appeared first on Journal.

©

You may also like