BakerBrown Studio has established a reputation for sustainable architecture, having spent several decades working on low-energy building solutions. These range from minimising emissions during construction to designing interiors that maximise energy efficiency. This new Kent house design in the village of Offham is a good example. The home combines locally sourced materials with an emphasis on passive solar heating and stack ventilation.

Interiors of new Kent house by BakerBrown

The largely single-storey property is aligned to make the most of solar gain, as well as the surrounding countryside views. The spatial arrangement integrates a number of shaded courtyards and terraces that give the impression of rooms bleeding into the landscape. Appropriately enough, the raw materials for the façades come from the surrounding fields. 

Exterior stone cladding of new Kent house by BakerBrown

Flint stones were dug up to form the cladding, set in place with traditional raked mortar, using an experienced local contractor (The Flintman Company).

The meticulous process ensured the corners and edges of the structure look sharp and refined to emphasise the solidity of the house. Charred British larch was used to clad the other exterior walls. 

Stone clad exterior of new Kent house by BakerBrown at sunset

Inside, the living and sleeping spaces are joined by a home office. A large ash sliding door can close off the private elements of the house, which include the only upstairs room, the master bedroom.

From here there are views across the fields and woodland, with a bay window seat positioned to make the most of the landscape.

White bedroom looking out onto fields

Passive heating and cooling means little unless the structure is highly insulated. The Offham house uses a timber frame, packed with insulation, along with stack ventilation to draw air through the structure.

Designed along Passivhaus principles, the new structure has PV cells, an air-source heat pump and a pioneering ‘solar thermal’ driveway, which incorporates heating loops to help bolster the home’s hot water supply during the summer months. The end result is a building that is carbon negative when in operation. 

Contemporary kitchen dining space

BakerBrown, which was founded in 1994, has extensive experience of low-energy design, including the construction of the UK’s very first A* Energy Rated Building, and a project called The Waste House, billed as the world’s first building made of waste products.

The house in Offham continues this admirable track record of low-energy design, proving that refined design and innovation are entirely consistent with sustainable architecture. §

Woodburner in contemporary living space
Desk space inside BakerBrown house, looking out to countryside

 

©