Designed by architecture office FAKT, this dwelling is an extension of the existing structure with flowing rooms, blending outside and inside spaces. The idea of only slim wall panels as the formative element was the starting point of the design. The walls serve as the only structural support, yet act as room-forming elements on the interior. In a small space, different spatial situations are created with simple means. Three interior spaces are implied, which are connected in an open relationship to the garden, to each other and to the patio as a fourth space. A simple and light roof is encircling the eight wall panels.

The existing building from the 1960s needed to be extended to create more space for the client’s living situation and at the same time allow space for working from home. On the generous plot in Berlin’s south-west, it was possible to extend the existing living landscape. The new plateau of white exposed concrete extends the living area of the existing building into the sloped garden. A reduced space spans between the floor slab and the ceiling slab, zoned only by the eight wall panels, offering different spatial areas.

Inside, there is a sequence of three flexible living or working areas, each opening to the outside with a generous sliding glass element. The light mood and colours of the garden are very subtly reflected into the interior.

©