Text description provided by the architects.

In Pecetto, the “village of cherries” located on the hill south-east of Turin, stands the historic Villa Mogna, so called because it was the ancient residence of Mario Mogna, the mayor of the municipality in the early twentieth century. He was responsible for the introduction of cherry tree cultivation, essential for the local economy.

© Building

© Building

The ancient residence, built in the eighteenth century, is surrounded by a park of over 3,000 m2. In the park, not far from the manor house, stands an ancient tower, built in the nineteenth century and recently renovated by the Group Building. The aim of the project was to give new life to the three-storey building, transforming it into a modern, livable space, characterised by innovative solutions and equipped with cutting-edge technological devices: ideal as a guesthouse for accommodating guests at the villa on weekends.

The work, which was carried out by hand and took about eight months, restored the perimeter walls of the tower, using old mortar and bricks and leaving the original bricks visible to match the doors and windows.

© Building

© Building

Mainly iron and glass were used for the restructuring. In addition, the roof, doors and windows, and heating system were renovated in order to save energy and improve thermal comfort, while the electrical system benefited from the installation of home automation and mobile control.

The work carried out by the Building Group has transformed the small tower (the floor area is 6 m2 per floor, plus the staircase) into a contemporary, functional environment.

© Building

© Building

Its space and perspectives seem larger thanks to an original interplay of transparency and brightness across the three levels of the building, which enables you to see beyond the spaces available.

Surrounded by a 300 m2-garden for its exclusive use, Pecetto Tower has an entrance area with a mirrored door and a bathroom on the ground floor.

© Building

© Building

A relaxation area has been set up on the first floor, with an armchair and a coffee corner. At the top, on the second floor, is the bedroom with TV overlooking the garden. The interiors, designed by the BP+P Boffa Petrone & Partners studio, stand out for their simple, minimalist design, which ranges from elements inspired by the Sixties, such as the Zanotta chaise longue on the first floor, to more modern elements, such as the coffee table (also on the first floor) in the shape of a mechanical suspension, designed by Lapo Elkann.

© Building

© Building

To these elements are added the lighting system designed by Lucifero’s and the bathroom design by Agape.In addition, a real artistic pathway called “A stairway to the sky”, by Fabio Calvetti, leads you vertically up the tower. Designed to add a touch of poetry to the modern and technological soul of the tower, the installation is divided into a series of five paintings (A breath of wind, Those hands, The reflection of beauty, Flowers like kisses, and Into the light) which mark the rhythm of an ideal journey towards light and beauty from the ground floor to the top floor in as many stages, with the female figure as the common theme.

© Building

© Building

Thanks to the transparent surfaces, the route lends itself to different interpretations; it can be read from bottom to top and vice versa, in an ideal alternation of views and perspectives..

© Building

© Building

The Tower of Villa Mogna: a stairway to the sky, a tower you can live in on the Turin hill Gallery

The post The Tower of Villa Mogna: a stairway to the sky, a tower you can live in on the Turin hill // Building appeared first on Journal.

©

You may also like