Set in a Conservation Area in North London, this long, low contemporary house by Gregory Phillips Architects combines a sober, functional material palette with generous spaces and amenities. The new house replaced a bungalow on the site and has a close relationship with the existing garden. 

Entrance courtyard, contemporary house by Gregory Phillips Architects

Gregory Phillips’ design inverts the traditional pairing of timber and brick by giving the house a lightweight timber and glass ground floor and a more monumental, solid brickwork upper storey.

From the garden façade, the effect is of a starkly minimal brick pavilion rising up above the foliage, with the family room and living room offering up views through the entire structure. 

Garden facade, contemporary house by Gregory Phillips Architects

The ground floor houses the main living spaces, including an open-plan kitchen and dining area, formal and informal seating areas, separate study, cinema, gym, and utility rooms, as well as a two-car garage, all integrated within the main volume of the house. 

Brickwork details, contemporary house by Gregory Phillips Architects

Different textures and patterns of brick modulate the play of light off the walls, especially at the main entrance courtyard, with its step down into the ground floor living space.

Throughout this level, storage and doors are blended into a continuous run of dark wood cabinetry, including the kitchen and study space. A large marble counter and fabric-clad media wall add a touch of material variety.  

Open plan living room, new contemporary house by Gregory Phillips Architects

The main view of the garden is from the formal sitting room, a double-height space that adjoins the stairwell. Vast panes of glass rise up the full height of the structure, seemingly framing and supporting a monumental brick slab.

The combination of ultra-high-performance glass and thick insulation ensures the house is highly energy efficient. 

Garden views from new house by Gregory Phillips Architects

Upstairs, three identical en-suite bathrooms sit above the living space, overlooking the garden. The primary bedroom suite, which includes a large dressing room, occupies the garden wing, cantilevered over the glazed living room.

There is also a separate guest suite. 

Bedroom, new house by Gregory Phillips Architects

Phillips set up his studio in 1991. Based in London, the award-winning practice specialises in high-end residential work and has built extensively in London and the surrounding countryside.

The Totteridge House continues this tradition, resulting in a superbly executed example of contemporary modern living. §

New house by Gregory Phillips Architects

 

New house by Gregory Phillips Architects

 

New house by Gregory Phillips Architects

 

©

You may also like