Every evening at sunset, a huddle of Little Penguins emerge from the waters surrounding Phillip Island, making their way up through the sandbanks to find their burrows. This is the nightly ritual of Australia’s largest colony of Little Penguins and represents the country’s number one natural wildlife attraction.

But like much of the world’s natural environment, this group of Penguins are threatened by climate change, making their preservation the highest priority for Phillip Island Nature Parks. So when it came time for a new visitor centre to be commissioned by the park, they set a brief for a space that would maintain the attraction of the penguin crossing without encroaching on the landscape and the habitats of the island’s star attractions.

The new visitor centre, an expansive, star-shaped structure by Australian and Danish studio Terrior, is a thoughtful intervention that balances tourism and ecology through mindful architecture. Situated further back from the island’s waters than the previous centre, the new building has restored seven hectares of penguin habitat and has a string of environmental considerations to ensure the building is respectful of the island’s ecology.

“The roof now boasts an impressive array of 666 solar panels, a water filtration system recycling rainwater for non-potable use and double glazing and increased insulation in the roof and floor,” says Scott Balmforth, Director of Terrior. “The building was also sited with ecological considerations so as to avoid areas where the penguins are likely to build burrows.”

While the performance and place of the centre were paramount to the project’s brief, Terrior also deeply considered how the building’s aesthetics would help connect it to the surrounding environment. Sitting at the intersection of the beach, headland and wetlands, the tips of the polygonal exterior point to the different landscapes, with elements of each referenced in the materiality of the facade.

“The COLORBOND® Ultra-steel custom colour Cosmic® in a metallic finish, really suits the flourishing habitat reinstated by Philip Island Nature Parks. The roof picks up on the surrounding green, grey, silvery colours, and takes on those aspects of colour and light from the bushland, particularly late in the day when most people are arriving,” reflect Balmforth.

“The roof colour also visually connects with other parts of the building, such as the metal tiles around the edge and timber decking surface, placing all the materials in the same shimmering, silvery colour palette.”

More than simply playing off its visual surroundings, the visitor centre’s design is inspired by the resident penguins, with the light roof and darker underbelly an architectural ode to the coat of the Little Penguin.

As much as COLORBOND® made an aesthetic statement, it was also integral in creating a structure that had longevity at its core. The selection of Ultra-steel, designed for severe marine environments, ensures the building is able to withstand the sometimes hostile conditions of the Bass Strait. A roof of LYSAGHT KLIP-LOK 700 HI-STRENGTH® profile adds to the centre’s strength, with long runs and concealed fixings helping to minimise the number of penetrations required. This roofing system was also relatively simple and quick to assemble, which helped to expedite the construction schedule and ensure the project was completed before the penguin’s breeding season began.

“We canvassed a number of different roofing material options, but in the end COLORBOND® Ultra-steel in LYSAGHT KLIP-LOK 700 HI-STRENGTH® profile won out,” says Balmforth.

As with any building that sits in a carefully balanced ecosystem, the success of the new visitor centre will always be measured not just in how the building looks and performs, but importantly in how it interacts with its environment, and the effect it has on the colony of penguins who call Phillip Island home. And with Balmforth recounting a recent night where the penguin crossing saw almost 5000 creatures make the journey to land, the new Phillip Island Visitor Centre is looking like a job very well done.

To learn more about this project and watch the video on line click here.

The post A colour-changing visitor centre bridges eco-tourism and conservation on Phillip Island appeared first on Indesign Live: Interior Design and Architecture.

©

You may also like