Fyra created a warm and modern space with synchronous design throughout the EY offices in Helsinki, Finland.

The new Helsinki work space for EY boasts innovative use of historical building elements combined with state of the art technology.

Fyra was given a challenge to create a first-class employee experience through flexible spatial solutions, cutting-edge technology, and bringing a focus on well-being and sustainability as primary drivers. The workplace, comprising two existing buildings from the 50’s and 60’s merged with two newly constructed floors, underwent a comprehensive, two-year renovation. The premises’ design integrates layers and diversity by unifying classical elements with modern details.

The space possesses design that fosters innovation and collaboration but also sets a new standard for hospitality in the workplace. The workspace layout is thoughtfully crafted to inspire EY’s culture and workplace mission to create a future- proof workplace that fosters team and cross-team collaboration and strengthens the sense of belonging in a hybrid working model.

Sustainable design principles guided the planning process, with a commitment to circular economy practices. Reuse of existing materials, upcycling, and low-carbon material choices contributes to sustainability goals. Product decisions underwent testing in the Test Lab with EY personnel before reaching finalisation, ensuring optimal outcomes, and contributing to the sustainability of the new premises. The preservation of architectural elements, such as the stone floors and glass walls, respect the building’s heritage.

Accommodating approximately 900 workers, the new workplace adopted a hospitality-driven workplace concept. The service concept aims to elevate the ordinary workday by providing amenities such as a gym, lunch and breakfast services, barista-made coffees, and postal services. The visual design concept embodies the comfort and warmth synonymous with the hospitality industry, diverging from the typical corporate office aesthetics. Leveraging modern technology, the entire space can be navigated using a smart office tool that assists in wayfinding and locating suitable work set-ups and team members.

The building itself was granted the highest LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum certificate, necessitating a corresponding commitment to sustainability in its interior components. Together with EY, Fyra counted the total carbon footprint of the interior design. Opting to retain the existing building frame was a deliberate and sustainable choice aimed at reducing carbon emissions typically associated with construction. Meticulous attention was given to material selection and recycling practices. Greenery is strategically integrated into the design with a new garden atrium with biophilic green walls repurposing the old atrium yard effectively.

Design: Fyra
Photography: Riikka Kantinkoski





















The post EY Offices – Helsinki appeared first on Office Snapshots.

©

You may also like