Ervaar de perfecte combinatie van modern design en historische charme met K+T Apartment in Barcelona. Dit luxe appartement, ontworpen door El Fil Verd in 2022, bevindt zich in een historisch gebouw dat tussen de 13e en 15e eeuw het epicentrum was van het commerciële leven.

Met een spectaculair uitzicht op een met bomen omzoomde promenade en het Ciudadela-park, biedt K+T Apartment een aangename woonervaring zonder in te boeten aan stijl of comfort. Het moderne ontwerp is voorzien van biocompatibele materialen zoals hennep- en kalkvezels voor isolatie, samen met natuursteen of marmer voor natte ruimtes, waardoor het milieuvriendelijk is en toch maximale privacy biedt aan de bewoners. Stap in de geschiedenis met K+T Apartment!

Dynamisch en flexibel appartement

Het appartement is gelegen in een historisch gebouw met een bevoorrechte positie in El Born, een wijk van Barcelona die tussen de 13e en 15e eeuw het epicentrum was van het commerciële leven van de stad. De voorgevel van het gebouw biedt een spectaculair uitzicht op een met bomen omzoomde promenade en het Ciudadela-park. De opdrachtgevers, een jong stel met twee kinderen, vroegen de Spaanse architecten om het bestaande interieur om te vormen tot een dynamische, flexibele ruimte aangepast aan hun levensstijl. Ons voorstel zet zich in om de kenmerken van de binnenruimte te benadrukken en ze in relatie te brengen met de stedelijke context.

Ondanks dat het wordt beschermd door Cultureel Erfgoed, is het gebouw waarin het appartement zich bevindt in 1996 volledig herbouwd, waarbij alleen de buitengevels intact zijn gebleven. De structuur bestaat momenteel uit platen en pilaren van gewapend beton en buitenmuren van keramische baksteen.

De eerste actie bestond uit het leegmaken van de ruimte, het verwijderen van alle niet-biocompatibele materialen, zoals het polystyreen dat in de muren werd geprojecteerd.

De nieuwe verdeling is gearticuleerd door gebruikszones: het filtergebied van de ingang, de privéruimte van de slaapkamers en de gemeenschappelijke ruimte, die bijna de helft van de totale ruimte in beslag neemt. De ruimtes zijn flexibel ontworpen, het oostelijke deel van het huis kan worden gescheiden van de rest en wordt zo een zelfstandige ruimtelijke eenheid. De centrale de ruimte kan de hele dag door worden aangepast aan de behoeften van het gezin: de studeerkamer, de woonkamer en de keuken zijn verbonden met de rest van de kamers door deuren en mobiele panelen te sluiten en te openen.

groot modern kookeiland amerikaanse koelkast

Modern interieur met natuurlijke materialen

De omhulling van de behuizing wordt beschouwd als de dikste huid die deze scheidt van de buitenruimte. De binnenzijde van de buitenmuren is bedekt met hennep- en kalkvezels die van buitenaf thermisch en akoestisch isoleren. Voor de scheidingswanden en het plafond zijn houtvezelplaten gebruikt. De afwerking van het geheel binnenoppervlak is een kalkpleister en marmerstof.

Eucalyptus frisse houten wandbekleding en op maat gemaakte inbouwkasten scheiden de verschillende ruimtes. Voor de vloer zijn wit gelakte industriële grenen planken gebruikt. Met hetzelfde hout is zelfs een vouwdeur gecreëerd, waarmee de vaste kastenwand van de keuken is verborgen. Alleen de opening naar de gang, en de grote Amerikaanse koelkast doorbreken die grote houten wand. Dit hebben ze gecombineerd met een groot kookeiland, je ook op de krukken aan kunt zitten.

keuken verbergen houten vouwdeur

Natuursteen of marmer zijn gebruikt voor bekleding in de badkamer en de toiletten. De gootsteen van de suite is bekleed met zwarte leisteen, die dankzij de onregelmatige textuur licht absorbeert, wat zorgt voor een ontspannen sfeer en zachte helderheid.

De nieuwe configuratie van de ruimtes heeft de relatie van het huis met de context volledig veranderd. De gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich nu aan de noordoostgevel met uitzicht op een met bomen omzoomde promenade waardoor ze maximale privacy genieten.

De slaapkamers genieten van hun privacy omdat ze zich aan de twee tegenovergestelde uiteinden van het huis bevinden en gescheiden zijn door de respectievelijke inloopkasten. De entree, opzettelijk warm en gastvrij, projecteert de bezoeker in de ruime en lichte ruimte van de woonkamer.

glazen wand badkamer

slaapkamer glazen wand badkamer ensuite

toilet natuurstenen wand spiegelkast

Technische verklaringen (bioklimatologische strategieën)

Rekening houdend met het mediterrane klimaat, gebruikt de airconditioning van het huis passieve en actieve bioklimatische strategieën. Het doel is om het energieverbruik van elektrische en airconditioninginstallaties te minimaliseren door strategieën te implementeren die geen energieverbruik vereisen.

Passieve strategieën

De isolatie van de gehele omkasting, inclusief het plafond en de vloer, maakt het mogelijk om het hele jaar door een constante binnentemperatuur te behouden. In de winter vermindert de bijdrage van de zon via de openingen het verbruik van de airco. In de zomer werken de houten jaloezieën als zonwering en geven ze de voorkeur aan natuurlijk kruisventilatie tussen de twee uiteinden van het huis.

Op alle balkons biedt een automatisch irrigatiesysteem de mogelijkheid om kleine, dichtbegroeide groene ruimten te creëren. In de zomer filteren de balkon planten de lucht die met een verlaagde temperatuur het interieur bereikt. In de keuken is een osmosefilter geplaatst waardoor kraanwater gebruikt kan worden om te drinken en te koken. In het raam op het zuiden van de suite zorgt een ingenieuze, bloemrijke waslijn ervoor dat planten in de zomer de zonnestralen kunnen filteren.

thuiswerkplek maatwerk kast

Actieve strategieën

De airconditioning van het huis heeft zeer efficiënte machines. Verwarming en koeling worden bereikt door vloerverwarming met water dat werkt in een warm en koud regime.

Door lage temperaturen te vereisen om in de winter te werken, worden hoge prestaties verkregen tegen minimale energiekosten. In de zomer koelt dezelfde vloer het huis met behulp van een ontvochtigingssysteem. De binnenlucht wordt constant gecontroleerd en gezuiverd. Een warmtewisselaar hergebruikt de warmte of koude van de afgevoerde lucht om deze over te dragen aan de aankomende lucht
van buitenaf.

Fotografie: Milena Villalba

Het bericht Modern appartement met een doordachte klimaatregulatie systeem verscheen eerst op Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com.

©