While classrooms have generally been the traditional environment for learning, a new project by Vijay Gupta Architects (VGA) extrapolates this idea taking education into the natural realm.

The design of Euro School in Banerghatta, India, places emphasis on students interacting with, and understanding the natural world. While this is still a school with designated places in which to learn, the design of Euro School is conceptualised as a place where nature plays a dominant role in the art of teaching and learning.

Nature’s school

Euro School is situated on a 20,180-square-metre site (123,500-square-feet) with the lush Bannerghatta National Park as its backdrop. The design by VGA, with lead architects, Saurabh Gupta and Akanksha Gupta, creates an environment where children can move freely, explore and interact with each other and their surroundings.

The vegetation and natural features of the site, especially trees, become the focal point and have been incorporated into the design. The built mass of the school has been placed along the northern periphery of the site and a large green space becomes the connection between the structures. Existing trees have been incorporated into design and emerge within the structure, appearing to grow out of the building in courtyards, between classroom clusters and in gathering spaces.

Related: AIR by OMA is a multifaceted adaptive reuse project in Singapore

Nature’s school

On the ground level, all activity spaces open directly into the central green area and at the upper level, there is visual connection through extensive glazing. The green space includes a terraced lawn that follows the contours of the site and here seating ledges and nooks have been included. Other play areas such as sand pits and vegetable gardens are spaces to meet but also become outdoor classrooms in fine weather.

Students are encouraged to understand where their food comes from and a gardening patch, next to the school’s cafeteria, is cared for by the children.

Nature’s school

Within the classrooms the natural world is further explored with hexagonal cells of beehives re-interpreted as classroom shelving; crystal formations reflected in the clusters of triangular-framed lighting; and motifs of dandelion buds and tree foliage used as overlays for glass partitioning.

As Euro School teaches students about the environment, sustainability initiatives are fundamental to the building’s design. Incorporating Passive strategies such as shading devices and ensuring courtyard positioning aids in cross-ventilation of buildings is vital. Classrooms are oriented on a north-south axis for minimal heat gain and eliminates the need for air conditioning. Large, glazed openings allow the interior to be naturally lit and reduce operational costs.

Nature’s school

The school has a rainwater harvesting plant and a sewage disposal system and any water run-off is discharged into the water swale that spans the central green space. Materials have been locally sourced and many materials are recycled.

As resources dwindle and climate change is uppermost in our minds, Euro School is helping to teach the young the fundamentals of living a life that respects nature. As the design of the school reflects the requirements to teach and learn, it also becomes an instrument of education to guide teachers and students to a more sustainable world.

Euro School is one of the submissions to The Learning Space at the 2024 INDE.Awards.

Vijay Gupta Architects (VGA)
vga.com

Photography
Andre Fanthome

Nature’s school
Nature’s school
Nature’s school
Nature’s school
Nature’s school

Next up: Pillars of workplace design and campus master-planning in India

The post Nature’s school appeared first on Indesign Live: Interior Design and Architecture.

©