Set within a park and local heritage area, this 143-square-metre pavilion hides layers of design sophistication. It’s community-minded, practical, functional and – taking its aesthetic cues from the local area – sensitive to place and context.

Programmatically and functionally, the Hurlstone Memorial Reserve Community Centre is designed to meet a number of different and overlapping needs. The pavilion is a hub featuring a community hub and covered outdoor area that can be used independently or, with its large sliding glass doors, opened up into a single function space. It also includes a kitchen and public toilet facilities.

Sam Crawford Architects - Hurlstone

“Previously, an old lawn-bowls club sat on the site, unloved and unused, reflecting changing demographics and community needs,” explains SCA director Sam Crawford. “The new pavilion is open for meetings, parties, talks and other functions, providing a valuable resource for the local community.”

Public use has been cleverly maximised by creating outdoor spaces around the building, with sheltered courtyards on each side meaning that the structure has neither front nor back.

Sam Crawford Architects - Hurlstone

“Connectivity was our key design driver, directing both the form and layout of the building,” says Crawford. “The soft Y-shape allows multiple entry points, so the centre can be approached from the several different access points into the park. It’s three curved sides feature large glass doors, allowing transparency, cross ventilation and accessibility.”

Materials, meanwhile, are robust and intelligently placed in order to sustain the kind of wear and tear that come with use of a public facility. A speckled rouge vinyl floor inside, for example, has its junctions deliberately covered from floor to wall so that cleaning is made easier. A blackbutt plywood band then runs around the base of the room like a big skirting board, designed to minimise damage from furniture movement by room-hirers. Above, a band of grey felt meets the clerestory windows to allow for custom decorations.

Related: SCA at Parramatta Park’s fire-ravaged cafe

Sam’s Federation-red pavilion lights up a new community hub in Sydney

It’s not all hard-headed practicality though. Take the distinctive colour palette, led by the red metal roof with its perforated screens. Crawford explains the design aesthetics through a connection to place: “The red bricks and terracotta roofs of the suburb were our inspiration for the materials, colours and forms of the new community centre in Hurlstone Park. It speaks to the character of these Federation buildings and interprets them in a contemporary way, making a special connection for local residents.”  

Sam’s Federation-red pavilion lights up a new community hub in Sydney

The colour selections extend to a range featuring terracotta, pink, rouge, copper, cream and clay, while pink columns speak to new angophora planting as well as the raw spotted gum timber panels. The undulating façade combines with the perforated roof and clerestory windows to bring light in from above and, at night, create a lantern effect as the pavilion – lifted off the ground to manage drainage – glows in the dark.

Hurlstone Memorial Reserve Community Centre is designed to be a beacon and a much-needed facility for the local community. Its striking red hues and smart practicalities combine to revitalise the park and surrounding heritage area.

Sam Crawford Architects
samcrawfordarchitects.com.au

Photography
Brett Boardman

Sam’s Federation-red pavilion lights up a new community hub in Sydney
Sam Crawford Architects - Hurlstone
Sam Crawford Architects - Hurlstone

More by Sam Crawford Architects: Bara Bridge

The post Sam’s Federation-red pavilion lights up a new community hub in Sydney appeared first on Indesign Live: Interior Design and Architecture.

©