The minimalist white box residence that is C/G House was designed by Paritzki&Liani Architects, led by Italian/Isreali duo Paola Liani and Itai Paritzki. Situated in the residential area of Hod Hasharon, the house lies near another property that, due to building regulations, can be connected to the new building. This condition allowed the architects to leave the garden intact on both sides while maintaining a spatial continuity along the whole length of the lot. The long perimeter wall between the two properties was used for constructing the disposition of the volumes and gardens.

The principal idea was that of a borrowed landscape which hides from the clients’ view the disturbing elements of new buildings thereby maintaining the principle of introspection.

The three volumes have different heights and functions, and are arranged like a checker-board; the children’s volume and the living-area support the household volume. The various heights of each part allow different views of the landscape. The highest volume placed centrally and on two levels, emanates from the long solid property wall. A shaft of light underlines its magnitude.

Each volume is marked by an independent courtyard garden. The basic principles of nature and the almost ritual itineraries define the conditions of light and space. The house is approached via a front garden hidden from the road. From the outside only the wall can be seen. This has a narrow sottoportego which leads to the entrance courtyard which is overlooked by the children’s study area.

The central volume—the highest of the three—is articulated by sequences of both volumetric and spiritual internal views. The flow between the interior and the external gardens is underlined by the choice of U-glass for the facade of the children’s volume and the lower living area volume. This permits the play of the light and shade of the winter sun, reflects the changes of weather, and splits the depths of voids.

©