Villa Peduzzi is gebouwd in 1909 als een grote gezinswoning en biedt een uitzonderlijk uitzicht over het Noord-Italiaanse Comomeer. De villa ligt te midden van terrastuinen en is gebouwd op een stenen sokkel in middeleeuwse stijl. In de architectonische gevel van de villa zijn decoratieve elementen in de Italiaanse Liberty-stijl geïntegreerd. STUDIO DAMINATO kreeg de opdracht om toezicht te houden op de transformatie van de interieurarchitectuur, het ontwerp en de decoratie. Benieuwd hoe het is geworden? Kijk dan snel verder!

De villa ligt bijna een kilometer boven de zeespiegel en is ontworpen door de Italiaanse eigenaar Rocco Peduzzi en gebouwd in 1909. Het gerucht ging dat het in de jaren zestig door zijn neef was geërfd, het landhuis stond grotendeels leeg en er was weinig bekend over de geschiedenis totdat het werd gekocht in 2015. Gelegen in een weelderige bostuin, wordt de villa met negen slaapkamers betreden via een smalle dorpsweg, door smeedijzeren hekken en op een verhoogd tuinterras dat leidt naar de formele inkomhal. Warmgele vloeren, met originele mozaïektegels met Peduzzi’s naam tussen decoratieve motieven, fleuren de ruimte op.

Een ruimte waar je kunt genieten van geweldig mooie originele details.

Een ruimte waar je kunt genieten van geweldig mooie originele details.

De indeling

Op het terrasniveau van de villa bevinden zich de belangrijkste gemeenschappelijke ruimtes zoals een bibliotheek, pianosalon, woon- en eetkamers en een woonkeuken. Deze kamers hebben direct toegang tot de met stenen beklede terrassen met buitenleven, eetgedeeltes en een zomerpergola.

Deze slaapkamer is voorzien van een verzameling vintage Deense stukken, zoals de wandspiegel uit de jaren 30, bijzettafels uit de jaren 60 en het Flip Flop-dressoir, vergezeld van de Carl Hansen & Son CH20 Elbow-stoel.

Deze slaapkamer is voorzien van een verzameling vintage Deense stukken, zoals de wandspiegel uit de jaren 30, bijzettafels uit de jaren 60 en het Flip Flop-dressoir, vergezeld van de Carl Hansen & Son CH20 Elbow-stoel.

Super mooie roze badkamer met het vrijstaand bad bij het raam.

Super mooie roze badkamer met het vrijstaand bad bij het raam.

De twee verdiepingen erboven bieden plaats aan de privéslaapkamersuites en grote en-suite badkamers. De laatste verdieping van wat de oorspronkelijke dakzolder was, is tijdens de renovatie verhoogd met entertainmentlounges, een speelkamer, buitenterrassen en een bar. De oorspronkelijke torenkamer werd herbestemd als de 9e slaapkamersuite en badkamer. Aan de stenen sokkel zijn uitbreidingen gemaakt om ruimte te bieden aan een thuisgym en conciërgewoningen. In de tuinen ten oosten van het terrein werden een zomerpaviljoen en een zwembad gebouwd met een adembenemend uitzicht over het meer.

In de pianokamer vind je opmerkelijke stukken, zoals de in opdracht gemaakt kunstwerk van Eric Chan, een Carl Westman-lantaarn uit de jaren 1920, de Flexform Doralice-fauteuil, Knoll Saarinen Womb-stoel en een op maat ontworpen bank.

In de pianokamer vind je opmerkelijke stukken, zoals de in opdracht gemaakt kunstwerk van Eric Chan, een Carl Westman-lantaarn uit de jaren 1920, de Flexform Doralice-fauteuil, Knoll Saarinen Womb-stoel en een op maat ontworpen bank.

Het interieur

Door de dramatische uitzichten centraal te stellen, legden de ontwerpers de nadruk op eenvoud en gevierde natuurlijke materialen. Veel kamers hebben muren die zijn bekleed met panelen van jutelinnen of zwaar gestructureerd Italiaans linnen, die warmte toevoegen aan het interieur. De ontwerpers werden ook sterk beïnvloed door het werk van Giorgio Morandi, de Italiaanse schilder die bekend staat om zijn subtiele, gedempte stillevens. ‘We werden geïnspireerd door zijn composities, zijn verwijdering van overdaad’, zegt Daminato. ‘In zijn schilderijen vinden we een gevoel van meditatieve kalmte en vrede.’ Deze kwaliteiten worden gecombineerd met Daminato’s delicate, nederige benadering om een zalig toevluchtsoord te creëren dat met één been in het verleden staat en met het andere licht de toekomst betreedt.

Deze formele lounge op de begane grond is voorzien van een Japans papieren plafond en lantaarn, de Maxalto Crono Swivel fauteuil, de Nemo Lampe De Marseille en een op maat ontworpen vloerkleed, fluwelen daybed en salontafel van Studio Daminato.

Deze formele lounge op de begane grond is voorzien van een Japans papieren plafond en lantaarn, de Maxalto Crono Swivel fauteuil, de Nemo Lampe De Marseille en een op maat ontworpen vloerkleed, groene fluwelen daybed en salontafel van Studio Daminato.

Materialen, textiel, afwerkingen en kleuren in de hele villa zijn geïnspireerd op de originele geschilderde muur- en plafondfresco’s in pasteltinten uit het Liberty-tijdperk. Zoals bij alle residentiële projecten van de studio, werden veel van het binnenschrijnwerk, de armaturen, de hardware, het meubilair, het vloertextiel en de wandverlichting speciaal op maat ontworpen, waarbij bepaalde vintage meubels en verlichtingsstukken uit de jaren 30 of het midden van de eeuw werden geselecteerd naast nieuwere stukken die voor de villa.

De villa beschikt over een volledig uitgeruste keuken met een informele eethoek voor een ontspannen ontbijt. Stukken hier zijn onder meer de Nikari Linea Perch-kruk en een door Borge Morgensen ontworpen eettafel en J39-stoelen voor Fredericia.

De villa beschikt over een volledig uitgeruste keuken met een informele eethoek voor een ontspannen ontbijt. Stukken hier zijn onder meer de Nikari Linea Perch-kruk en een door Borge Morgensen ontworpen eettafel en J39-stoelen voor Fredericia.

Prachtige slaapkamer met een warme houten vloer, aangevuld met frisse pasteltinten.

Prachtige slaapkamer met een warme houten vloer, aangevuld met frisse pasteltinten.

Buitenruimte

Het nieuwe zwembad en het zwembadpaviljoen van Villa Peduzzi zijn een eigentijdse toevoeging, met grote stalen framedeuren, strak meubilair en tegelvloeren. Met een buitenbar, een chef-kok en een jacuzzi, is het poolhouse ontworpen als een idyllische plek om van het uitzicht op het meer te genieten – natuurlijk met een drankje in de hand.

Andrea Meirana en Studio Daminato hebben de eens verwaarloosde Villa Peduzzi ingenomen en op zorgvuldige wijze niet alleen de schoonheid en grootsheid hersteld van wat ooit was, maar het ook verheven tot het gewaardeerde schouwspel van het Comomeer.

Schilderachtig uitzicht vanuit het poolhouse.

Schilderachtig uitzicht vanuit het poolhouse.

Verzonken in de heuvel, zien het nieuwe poolhouse en de daktuin eruit alsof ze er altijd al zijn geweest.

Verzonken in de heuvel, zien het nieuwe poolhouse en de daktuin eruit alsof ze er altijd al zijn geweest.

Bron: Studiodaminato.com | Fotografie: Frederik Vercruysse

Bekijk ook:
Elegant klassiek appartement uit Barcelona
Klassiek chic appartement van 110m2
3D ontwerpen van een modern klassiek appartement

Het bericht Prachtige Italiaanse villa met een geweldig uitzicht over het Comomeer verscheen eerst op Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com.

©