Medical centres and doctor’s offices often carry a stigma of being sterile and intimidating places, a perception that is often truer than not. However, Napp Studio & Architects are challenging this notion with the design of the Adventist Medical Centre – CWB in Hong Kong. They have designed the clinical environment into a welcoming space that nurtures body and mind, offering a departure from the norm.

As the office is located in an office tower, the narrow floor plate with gigantic peripheral columns served as a constraint. The floorplan needed to form a solid tunnel-like corridor to allocate programs that can be semi-open to the corridor. In terms of layout, the circulation flow maintains a continuous loop with each consultation room and designated staff area positioned along the windows for natural light infiltration.

Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects

The internal core then comprises operation rooms that are concealed and facilitate way-finding, while the two main public areas – namely the reception lobby and the waiting area – reference the iconic circular shape of Adventist Hospital at Stubbs Road.

The promenade with the pharmacy and meeting rooms connects the oval main reception lobby to the circular main waiting area for registration. The layout of the waiting room is circular and enveloped in earthy tones of pale pink, while the sleek terrazzo wall is folded into seating benches with an extensive seamless circular stretched ceiling that mimics a giant skylight.

Related: Getting to know Hiroshi Nakamura

Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects

Underneath the benches are small movable wooden stools for bags. The centre features a modular doughnut sofa bench comprising 6 units. They can be freely arranged to create a circular auditorium-like seating for medical seminars in the space.

The main reception lobby presents itself as a grand and inviting entry point. Its iconic oval shape with limestone partition walls along the periphery provides patients with comfortable seating and a sense of privacy. Situated inside a typical office building with limited floor-to-ceiling height, the rippled ceiling with a central light box helps to extend the horizontal and vertical perception of the space.

Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects

Contrasting to the highly sanitised typical white medical interiors, the clinic is enveloped in a pink palette, which originates from Adventist Health’s branding colour with hues that reflect and relate to natural scenery — subverting the typical white and clinical interior that is often unpleasant to the users due to a lack of natural or human touch, an earthy material palette with various shades of pink and beige envelopes the clinic, to render a tranquil environment that calms one’s body and mind. The colour and material palette was chosen, as Napp Studio and Architects wanted to replicate the ambience in the canyon and pink lake, which radiated a sense of security and warmth.

Napp Studio & Architects
nappstudio.com

Photographer
Leon XU

Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects
Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects

More Hong Kong design at this minimal Kowloon Bay workplace

The post Precision in practice: Adventist Medical Centre – CWB by Napp Studio & Architects appeared first on Indesign Live: Interior Design and Architecture.

©